امروز میخواهیم شما را با یکی دیگر از رویدادهای موجود در زبان BPMN برای مدلسازی فرآیندها آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا به این نماد بپردازیم.
رویدادهای پایانی رویدادهایی میباشند که از نوع Throwing میباشند و به محض رسیدن جریان فرآیند به این رویدادها محقق میشوند و خبری را مخابره میکنند. این رویدادها به شکل دایرههای قرمز رنگ میباشند و موجب از بین بردن جریان آن شاخهای که در آن قرار دارند و یا جریان فرآیند میشوند و فرآیند را خاتمه میدهند. سادهترین رویداد پایانی رویداد پایانی ساده میباشد. این رویداد وقتی جریان فرآیند به آن میرسد، محقق شده و جریان شاخه مربوط به خود را از بین میبرد و پیغامی را تحت عنوان «کار شما به پایان رسید» و یا «فرآیند مدنظر پایان یافت» را مخابره میکند. این رویداد در شکل زیر نشان داده شده است.
نوع دیگری از رویداد پایانی رویداد پایانی خاتمهگرا میباشد. این رویداد مانند رویداد پایانی ساده عمل میکند، فقط علاوه بر اینکه جریان خود شاخه را به از بین میبرد، جریانهای دیگر فعال در فرآیند را نیز خاتمه داده و موجب اتمام فرآیند میشود و پیغام «فرآیند مد نظر خاتمه یافت» را در کارتابل برای شخص انجامدهنده کار قبلی مخابره میکند. این رویداد درشکل زیر آورده شده است.
رویداد پایانی Message هم رویدادی میباشد که علاوه بر از بین بردن جریان فرآیند، پیامی را به یک رویداد Message از نوع Catching در یک فرآیند دیگر ارسال میکند تا آن رویداد محقق شود. این رویداد در شکل زیر نمایان است.
رویداد پایانی دیگر رویداد سیگنال میباشد که به محض اینکه جریان فرآیند به این شاخه میرسد، جریان فرایند را بسته و سیگنالی را به رویدادهای Catching متناظر با این سیگنال در فرآیندهای دیگر مخابره میکند که موجب محققشدن همه آنها شود. این رویداد در شکل زیر آورده شده است.
رویدادهای دیگر پایانی، رویدادهای کنسل و رویدادهای خطا میباشند. رویداد کنسل برای مخابره پیامی به نودی از نوع Catching و کنسل میباشد که حاکی از کنسل کردن یک فرآیند باشد. رویداد Error معمولا برای مواقعی کاربرد دارد که خطایی در اجرای روند فرآیند به وجود آید و پیامی را به نودی از نوع Catching مخابره کند که اطلاع دهد که در روند اجرایی فرآیند پیغام خطا رخ داده است و رویکرد رخداد خطا اجرا شود. این رویدادها در شکل زیر نشان داده شدهاند.
در این جلسه نوع دیگری از رویدادها را به شما آموزش دادیم و آموختید که رویدادهای پایانی چه کاربردی در پیاده سازی فرآیندها دارند. در جلسه بعد به بررسی رویدادهای میانی خواهیم پرداخت.
سری مقالات آشنایی با علائم استاندارد BPMN:
- جلسه اول: آشنایی با BPMN
- جلسه دوم: آشنایی با علائم استاندارد زبان BPMN
- جلسه سوم: فعالیت یا Task در زبان BPMN چیست؟
- جلسه چهارم: شاخه یا Flow در زبان BPMN چیست؟
- جلسه پنجم: رویداد یا Event در زبان BPMN چیست؟
- جلسه ششم: رویداد یا Event – رویدادهای آغازین
- جلسه هفتم: رویداد یا Event – رویدادهای پایانی
- جلسه هشتم: رویداد یا Event – رویدادهای میانی
- جلسه نهم: درگاههای تصمیمگیری یا Gatewayها
- جلسه دهم: درگاههای تصمیمگیری – Inclusive Gateway
- جلسه یازدهم: درگاه های تصمیمگیری – Parallel Gateway
- جلسه دوازدهم: درگاههای تصمیمگیری – Event-Based Gateway
- جلسه سیزدهم: محدوده یا Pool در زبان BPMN چیست؟
- جلسه چهاردهم: بخش و فاز در فرآیندها چه مفهومی دارند؟
در صورتیکه علاقهمند به دریافت این آموزشهای مدلسازی فرایندها از طریق گوشی موبایل خود هستید میتوانید از طریق کانال تلگرام آکادمی BPM این آموزشها را دنبال کنید.